Primátorovi Prešova schválili kritériá na priznanie odmeny v roku 2004

27.01.2004 Celý región

Zabezpečiť vyrovnané rozpočtové hospodárenie a získavať zdroje zo štátneho rozpočtu, štátnych fondov, predvstupových a štrukturálnych fondov Európskej únie s...
Zabezpečiť vyrovnané rozpočtové hospodárenie a získavať zdroje zo štátneho rozpočtu, štátnych fondov, predvstupových a štrukturálnych fondov Európskej únie sú kritériá, ktoré schválil 26. januára na svojom zasadaní prešovský parlament ako podmienky na priznanie odmeny primátorovi mesta Prešov Milanovi Benčovi v roku 2004.

Okrem toho parlament zaviazal Benča vytvoriť podmienky na vybudovanie sietí k pozemkom určeným na bytovú výstavbu, občiansku vybavenosť a priemyselné parky.
Ide o prvé uznesenie tohto druhu v histórii tunajšej samosprávy, keď jeden orgán mesta ukladá druhému, teda mestské zastupiteľstvo (MsZ) primátorovi.
Hlavný kontrolór mesta Milan Tkáčik povedal, že nevidí problém v prijatí uznesenia a prokuratúra by ho nemala napadnúť. Odmena, ktorá činí maximálne 50 percent zo súčtu platov za kalendárny rok, nie je právne nárokovateľná. Dodal, že nevie o podobnom prípade vo fungovaní mestských samospráv na Slovensku. Nie je však presvedčený o tom, že podmienky sú splniteľné, napr. tretia potrebuje jednoznačne podporné investície. Za uznesenie hlasovalo 23 poslancov, dvaja boli proti, traja sa zdržali, dvaja nehlasovali. V zastupiteľstve je dovedna 31 členov.
Benč od svojho nástupu do funkcie má mesačný plat 61 tisíc Sk. Naposledy MsZ v Prešove mu schválilo odmenu za január až jún 2003 v sume 186 tisíc Sk, čo bolo práve spomínaných 50 percent súčtov platov za obdobie, za ktoré sa odmena poskytovala.
Jeho predchodca Juraj Kopčák dostal od prešovského parlamentu poslednú odmenu za celý rok 2002 v sume 312 250 Sk. Nemal však žiadne kritériá na splnenie, aby ju mohol dostať.

(jj)
 

Vyberte región